В неделя австрийците гласуват на президентски избори, докато алпийската държава - членка

...
В неделя австрийците гласуват на президентски избори, докато алпийската държава - членка
Коментари Харесай

В Австрия гласуват за президент

В неделя австрийците гласуват на президентски избори, докато алпийската страна - членка на Европейски Съюз, се бори с енергийната рецесия и инфлацията, заяви АП.

Досегашният държавен глава Александер ван дер Белен се чака да получи втори мандат, а шестимата му кандидати - остават надалеч обратно.

" Най-големият съперник в неделя ще бъде диванът ", съобщи 78-годишният професор по стопанска система в петък на последния си избирателен протест, призовавайки хората да гласоподават.

Проучванията на публичното мнение сочат, че проевропейският либерал ще получи повече от 50% от гласовете, като по този начин ще избегне втори тур на изборите.

Около 6,4 млн. души имат право да гласоподават от общо 9-милионното население на страната.

С плакати, които го афишират за " сигурен избор в бурни времена " в изискванията на енергийна рецесия, която покачва инфлацията в цяла Европа, някогашният водач на Зелените се кандидатира като самостоятелен.

Но той има явната или скрита поддръжка на главните австрийски партии, като се изключи крайнодясната Партия на свободата, която издигна собствен претендент - Валтер Розенкранц, който заема второ място в изследванията с 15% поддръжка.

За президентския пост се бори и 35-годишният пънк-рокер Доминик Влазни, създател на Партията на бирата, наречена по този начин поради пропагандата на известната напитка.

Ван дер Белен - който поддръжниците обичливо назовават " професора " - се изправи пред ненадейно тежка борба през 2016 година, като завоюва конкуренцията едвам на втори тур.

Изборните бюра отвориха в 6 ч. сутринта и ще затварят най-късно в 17 ч. В селата и дребните градове бюрата са отворени до обяд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР